Alle børn i alderen 0 til 5 år tilbydes de anbefalede helbredsundersøgelser i lægehuset.

De første 2 undersøgelser hvor barnet er spædt, bliver det undersøgt grundigt fra top-til-tå, mens der ved de senere undersøgelser ofte fokuseres på enkelte områder. 

Børnevaccinationsprogrammet

Spædbarnet
Spædbarnet må gerne lige have spist, når det kommer til undersøgelse, så er det ofte mere tilfreds. Det gør ikke noget at barnet sover. Barnet vil blive undersøgt hos lægen, hvor det blandt andet vil blive vejet og få målt længde. Det vigtig at mor eller far hele tiden er tæt på barnet så det føler sig trygt. Efter undersøgelsen skal barnet sidde hos en af forældrene, og lægen vaccinerer barnet. Nogle børn reagere ikke på at blive vaccineret, mens andre græder lidt. Uanset hvad, er det hurtig overstået og barnet holder som regel op med at græde efter et halvt minut.


Det større barn
Det er en god idé at forberede det lidt større barn på, at det skal til lægen. Hos lægen vil man spørge ind til barnets udvikling og foretage undersøgelsen, som ofte er kort. Dette indebære også måling af længde og vægt.  Hvis barnet skal vaccineres, foregår dette altid tilsidst når undersøgelsen er færdig. Det anbefales at man har fortalt barnet at det skal vaccineres (de 4- og 5-årige) . Lægen vil typisk selv fortælle barnet om hvad der skal ske. Lokalbedøvende plaster (EMLA-plaster) kan købes på Apoteket, men anbefales ikke til spædbarnet.
 
Relevante links